Boeken·Non-fictie·Recensie

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt – Haemin Sunim

Omslagfoto van het boek 'Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt'.

Als ik het boek in m’n handen krijg, doet het me denken aan de bijbel. Kleiner en dikker van formaat dan de meeste andere boeken. En de titel pretendeert dat het boek ook wat wijsheid in pacht heeft.

“Ik hoop dat het je inspireert om in verbinding te komen met de milde en wijze kant van jezelf.”

Het boek kreeg overal veel lovende commentaren, en dus lagen de verwachtingen hoog. De titel was voor mij eveneens veelbelovend, want ‘tijd nemen’ vind ik belangrijk. Maar eerlijk gezegd ben ik toch een beetje teleurgesteld in het boek. Het bracht me niet wat ik ervan hoopte.

De auteur legt heel erg de nadruk op de ander, er zijn voor de ander, verbondenheid nastreven met anderen. Hij gaat hierbij onverwijld uit van de goedheid van elke mens. Het is een nobele gedachte.

Maar ik deel ze niet meer. Zoals ik zeg: ‘niet meer’. Ik heb geloofd in de goedheid die in elke mens aanwezig is. Ik heb mezelf vaak weggecijferd om verbondenheid met anderen na te streven, vanuit de gedachte dat anderen ‘gelukkig maken’ jezelf ook gelukkig maakt. Ik heb aandacht besteed aan het perspectief van de ander, er rekening mee gehouden dat die ander het wellicht ook niet altijd even gemakkelijk heeft.

Maar die naïviteit ben ik gaandeweg verloren. Niet iedereen streeft goedheid na, of verbondenheid met anderen. Sommigen zijn er nu eenmaal op uit om verdeeldheid te veroorzaken, om drama te creëren. En met goedheid hierop reageren, maakt hun reacties vaak nog feller.

Ik ben m’n geloof in de mens op zich niet kwijt geraakt, maar ik heb wel een andere visie op het leven gekregen. Daarbij ga ik veel minder uit van de ander, en leef ik veel vaker vanuit mezelf.

Ik deel dus niet langer de visie van de auteur, waardoor de ander minder centraal staat, want het streven naar verbondenheid met anderen heeft me niet zoveel vreugde gebracht. Bijgevolg vind ik te weinig quotes, want daar bestaat het boek grotendeels uit, die me echt hebben kunnen raken en die me inspireren naar de toekomst toe. Toch deel ik graag enkele quotes die me wel konden bekoren.

“Het besluit om iemand te overtuigen komt misschien voort uit het zelf niet helemaal overtuigd zijn. Ik probeer mensen er ook niet van te overtuigen dat ik een mens ben.”

“Sommige mensen zeggen dat ze niet echt weten wat ze in het leven zoeken. Dat kan zijn omdat ze, in plaats van in contact te komen met wat ze voelen, hun leven tot nu toe hebben geleefd volgens de verwachting van anderen. Leef je leven niet om anderen tevreden te stellen, maar om je hartenwensen te vervullen.”

Het is een mooi boek. In een ideale wereld, die niet zo complex is als de onze.

Het gevoel van stilte, rust en innerlijke vertraging vind ik wel waardevol in dit boek.

14 gedachten over “Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt – Haemin Sunim

 1. Wat mij helpt is de ‘spirituele wet’ om nooit iets persoonlijk te nemen. Met vallen en opstaan leer ik om een onderscheid te maken tussen het pijnlijke gedrag/de uitspraken van een ander (ten diepste voortkomend vanuit angst!) en de invloed ervan op mij. Ik kies ervoor om het te laten bij de ander, want het zegt meer over die ander dan over mij.
  Ik probeer dus bij ‘mezelf’ (mijn eigen kracht) te blijven. Soms is er dan fysieke afstand nodig, om mezelf te beschermen. Ik stel innerlijk grenzen en zeg: dit laat ik niet binnen, dit laat ik niet toe. Ik neem dit niet aan. Wat negatief is, heeft geen vat op mij.
  Ik las een sterke quote die me enorm uitdaagt en hierbij aansluit: “Je doet jezelf en anderen tekort wanneer je je Licht verstopt.” (Lichtflits) Een oproep om te durven Leven én (innerlijk) grenzen te stellen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Je beschrijft het heel mooi hoe jij het aanpakt, hoe je verder zoekt naar jouw eigen kracht en jouw eigen grenzen. Zoals je zegt is het soms nodig om fysiek afstand te nemen. Het moeilijkste vind ik dit te realiseren op een werkvloer waar je te veel uren vertoeft in een negatieve sfeer. Dan is het, voor mij althans toch, bijzonder moeilijk om de negativiteit geen invloed op mij te laten uitoefenen.
   Maar de quote die je aanhaalt vind ik heel inspirerend! Dit neem ik echt wel mee in mijn hart. Het daagt ook mij uit om hiermee aan de slag te gaan op het nieuwe pad dat ik nu bewandel.
   Dankjewel voor je wijze en waardevolle reactie.

   Geliked door 1 persoon

   1. Dank je voor je fijne reactie. Op papier kunnen woorden soms mooi klinken… In de realiteit is het vaak een strijd om een (wankel) evenwicht te vinden tussen jezelf beschermen/je afschermen en je open stellen zonder jezelf te verliezen. Je grenzen verleggen zonder over je grenzen te gaan – ik vind het soms aartsmoeilijk!

    Geliked door 1 persoon

   2. Het is inderdaad zo. In sommige situaties lijkt het soms een eeuwige strijd. Gelukkig zijn er ook veel mensen waarbij alles zoveel gemakkelijker gaat, zonder strijd, zonder die grenzen te bewaken. Mensen die je energie geven 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s