Boeken·Fictie·Recensie

Middernachtbibliotheek – Matt Haig

Omslagfoto van het boek 'Middernachtbibliotheek'.

Spijt leidt tot niets. Het haalt je onderuit en helpt je niet verder. Daarom ervaar ik zelden spijt. Wat niet wegneemt dat ik veel anders zou doen, andere beslissingen zou nemen als ik m’n leven opnieuw kon doen.

Het hoofdpersonage in dit boek wordt verzwolgen door spijt van alle verkeerde afslagen die ze ooit genomen heeft in het leven.

Wanneer voor haar het leven geen zin meer heeft krijgt ze de kans om de talloze levens één voor één te beleven die ze ooit gemist heeft door een verkeerde afslag te nemen. Als het nieuwe leven haar niet teleurstelt dan kan ze besluiten om in dat leven te blijven.

De eenzame ziel in de drukke stad hunkert naar verbinding omdat hij denkt dat verbinding van mens tot mens het allerbelangrijkste is.
Maar te midden van de ongerepte natuur veranderde eenzaamheid van karakter, het werd zelf een soort verbinding. Verbinding tussen haar en de wereld. En tussen haar en haarzelf.

Het boek leest bijzonder vlot en je kijkt nieuwsgierig uit naar het leven waarvoor Nora uiteindelijk zal kiezen.

Zoals gehoopt en verwacht zal de auteur een stukje van zijn visie over het leven én hoe het te leven op de lezer achterlaten. Dat geeft het boek, in mijn ogen, die meerwaarde en de trigger om verder te lezen. Het zorgt er eveneens voor dat het boek nadien nog blijft nazinderen.

Elk leven dat ze tot dusver had geprobeerd was eigenlijk andermans droom geweest. Als ze een leven wilde vinden dat echt de moeite waard was… Geen levens die je je ooit hebt voorgesteld, waar je spijt van hebt of waar je over hebt nagedacht.
Het zijn levens die je kunt leven maar waarvan je nooit hebt gedroomd. Het zijn niet de meest voor de hand liggende levens.

Een splitsing in het bos
en ik
ik nam het pad
dat nog niet was platgetreden,
en dat maakte het verschil.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s