Kemzeke – Verbeke Foundation

Het museum voor moderne kunst ‘Verbeke Foundation’ in Kemzeke, staat al enkele jaren op mijn lijst van mogelijke excursies. Het is geen to-do-list maar het staat wel boordevol optionele uitstappen.

Het museum heeft naast een binnencollectie ook een grote tuin met moderne kunst waardoor het vaak genoemd wordt als tip voor fotografen. In de lente van 2022 geef ik het museum een kans. Kunst, en zeker moderne kunst, kan me niet altijd evenzeer bekoren. De ideale uitgangspositie is dus een open blik zonder verwachtingen. Ik laat het op me afkomen.

Een behoorlijk deel van de tuin is nogal chaotisch van aard. Maar tegenwoordig kan je dit met een mooi eufemisme anders inkleden: “Het museum is voortdurend in beweging.” Een synoniem voor chaos dat vandaag de dag velen kunnen gebruiken.

Het concept en het doel van moderne kunst gaat ook hier voor een stuk aan mij voorbij. Misschien ben ik te geconditioneerd in een nuttig en doelmatig denken waardoor ik het onvoldoende kan vatten. Ik zie niet in wat er kunstzinnig is aan tientallen kartonnen melkverpakkingen van meer dan twintig of dertig jaar oud, net zomin als de uitgeknipte vervaldata ervan, of oude papieren archieven.

Kunstwerk 'Verbeke Foundation' in Kemzeke

Een groot deel van de buitententoonstelling kan me gelukkig meer bekoren zoals een open metalen constructie die verwijst naar een klooster. De ligging zorgt voor een mooi inkomend licht, zoals je je kan inbeelden bij een echt klooster. Maar ook andere houten constructiewerken kan ik absoluut smaken.

Mijn persoonlijke topper? Deze ouden wagen, volledig verteerd door de schoonheid van de natuur. Tja, wellicht ook niet door iedereen als kunst beschouwd, maar eerder als een moment van nostalgische romantiek in een vredig Frans dorpje waar de tijd stil is blijven staan.

Website: https://verbekefoundation.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s